Wat doet SISP ?
SISP tracht de levenskwaliteit te verbeteren van de allerarmsten en de drop-outs van de Indische samenleving in enkele dorpen in Zuid Kerala. SISP doet dit via gratis scholing, training in sociale weerbaarheid, opzetten van spaarsystemen (micro credit unions), begeleiding en financiële hulp voor medische behandeling, voeding en/of schoolkosten. SISP werkt daartoe nauw samen met plaatselijke hulpverleners en autoriteiten.
Hoe is 'Sebastian Indian Social Projects' (SISP) onstaan?
Tijdens hun verblijf in Kovolam, een dorpje in de Zuid-lndische deelstaat Kerala ontmoetten Werner Fynaerts en Paul Van Gelder een 10-tal weeskinderen, die omdat ze moesten werken om te overleven, geen school liepen. Daarom besloten zij in 1996, met de opbrengst van hun Guesthouse te Mechelen een scholingsproject in Vizhinjam op te starten.
Reeds snel nam het Free education center jonge ongeletterde vissers en vrouwen uit de lokale omgeving en de omliggende dorpen op. Een jaar later, startte SISP het centrum voor maatschappelijk welzijn, alfabetisering lessen, en microkrediet groepen voor vrouwen. Kort daarna lanceerde SISP het sociale tewerkstellingsprogramma en jobtraining mogelijkheden voor ongeschoolde leden van de gemeenschap, in het bijzonder vrouwen.
Het is een van SISP's primaire doelen de leden van uitgesloten gemeenschappen hun levensonderhoud te verbeteren . Wij richten ons vooral op de risico-groep kinderen en de emancipatie van vrouwen. Er wordt erkend dat een gemeenschap zich op een duurzame manier kan ontwikkelen, mits de actieve deelname van vrouwen als pleiters gedurende het ganse proces.